Praktisch

Evenementen:

  • 1 januari: overgang naar het nieuwe jaar 7 januari: Orthodox Kerstfeest 14 januari: Othodox Nieuwjaar 23 februari: “Dag van de Verdedigers van het Vaderland
  • 8 maart: Vrouwendag
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 9 mei: Dag van de Overwinning
  • 27 mei: verjaardag van Sint Petersburg 12 juni: Rusland Dag
  • juni – juli: Witte Nachten
  • 4 november: Eenheidsdag

Douane

Om naar sint Petersburg te reizen dien je in het bezit te zijn van een visum. Dit document kan je aanvragen bij je reisbureau of gemeente. Eens toegekomen dien je een formulier in te vullen waarop je aangeeft hoeveel geld je meehebt. Ook op de in- of uitvoer van tabak, drank, e.d. staan beperkingen.

Financieel

Doorheen heel Sint Petersburg vind je pinautomaten waar je met je bankkaart geld kan afhalen. Daarnaast zijn er tal van wisselkantoren waar je Amerikaanse dollars kan omwisselen. Ook andere valuta zijn mogelijk, maar dan kom je niet altijd even gunstig uit. In restaurants dien je vaak nog met roebels te betalen en is het gebruik van een kaart nog niet zo sterk geïntegreerd.

Munteenheid

De munteenheid van Rusland is de Roebel en hier kan je dan ook overal mee terecht. Daarnaast worden Amerikaanse dollars in de meeste grote zaken geaccepteerd. Ook nagenoeg ieder hotel kan hiermee betaald worden. De euro is minder handig in sint Petersburg. Op de meeste plaatsen kan je er niet mee betalen en als je hem wil wisselen zou de wisselkoers wel eens kunnen tegenvallen. Credit cards worden wel courant gebruikt.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Sint Petersburg is zeker goed voorzien en wanneer je als toerist dus met kleine ongemakken loopt, ben je snel geholpen. Apothekers vind je er op elke hoek en in het hospitaal maak je een goede kans dat men jou in het Engels te woord kan staan. Niettemin is een goede reisverzekering altijd een aanrader. De hospitalen in sint Petersburg mogen dan wel van prima kwaliteit zijn, wie echt ziek is, doet dat meestal toch liever in het comfort van zijn eigen land.

Overnachten

Overnachten in sint Petersburg is geen enkel probleem. In elke mogelijke prijsklasse is er een ruime keuze aan hotels die zowel binnen als buiten het centrum gelegen zijn. Van uiterst sjiek en modern tot zeer budgetvriendelijk, alles is mogelijk. Om de beste prijzen te hebben en niet voor verrassingen te staan, kan je wel best vooraf een hotel vastleggen.

Taal

In Sint Petersburg wordt in de eerste plaats Russisch gesproken. Dankzij het internationale karakter van de stad echter, spreken heel wat mensen er ook een aardig woordje Engels. De kans dat je dus geholpen kan worden in een taal die je machtig bent, is erg groot. Dingen lezen aan de andere kant is minder eenvoudig. Het Russisch kent namelijk een cyrillisch alfabet dat erg afwijkt van het onze.