Achtergrond

Sint Petersburg heeft zijn ontstaan te danken aan Peter de Grote die de stad stichtte op 27 mei 1703. De reden om Sint Petersburg op te richten, situeert zich in het uitsterven van de stad Novgorod die een kleine 200 km verderop ligt. Peter de Grote laat ‘zijn’ stad optrekken in de moerasdelta van de Newa. Zijn inspiratie haalt hij voor een groot deel uit Amsterdam en dat Nederlandse kantje is tot op vandaag terug te vinden in Sint Petersburg.

Oorspronkelijk is het gebied waarop Sint Petersburg gevestigd is eigendom van Zweden, maar omwille van het onbewoonbare karakter van de streek is de Russische invasie een feit zonder veel problemen. Nadat de stad gebouwd is, maakt Peter de Grote hier de hoofdstad van het Russische Rijk van. Dit blijft zo tussen 1712 en 1917. Op dat ogenblik breekt de Russische Revolutie uit en komt het heerschappij van de tsaren tot een einde.

 Westerse invloeden

De grote passie van Peter de Grote voor Nederland en de Westerse wereld kent een significante invloed op sint Petersburg en Rusland in het algemeen. Een frappant voorbeeld hiervan is het gebruik van dezelfde driekleur bij het ontwerpen van de nationale vlag, maar ook in de architectuur en het dagelijkse leven van Sint Petersburg zijn nog steeds veel Westerse invloeden aanwezig.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is Sint Petersburg niet vernoemd naar Peter de Grote. Haar naam heeft ze te danken aan de apostel Petrus. De stad kent doorheen de geschiedenis trouwens ook andere namen. In 1914 heet de stad Petrograd, dit naar aanleiding van de oorlog met Duitsland. In 1924 wijzigt ze opnieuw van naam en wordt ze Leningrad, naar de overleden Lenin. Pas in 1991 wordt gekozen om de stad terug haar oorspronkelijke naam toe te kennen en is Sint Petersburg terug een feit.