Bezienswaardigheden

Sint Petersburg heeft verschillende bezienswaardigheden.

De Hermigage of het Winterpaleis

Een absolute aanrader voor wie in Sint Petersburg op vakantie gaat, is het Winterpaleis dat het grootste en meest veelzijdige museum ter wereld herbergt waar het kunst betreft: de Hermitage. Dit prachtige gebouw werd ontworpen door de Italiaanse architect Rastrelli op aanvraag van de Tsarina Elizabeth. Rastrelli was reeds bekend van enkele andere grote projecten en maakte van het Winterpaleis zijn pièce de résistance. Het gebouw is een architecturaal pareltje dat je zal verblinden door zijn pracht en praal. Het museum de Hermitage dat binnen de muren gevestigd is, maakt het geheel compleet. Meer dan drie miljoen kunstwerken vonden hier een onderkomen dankzij Catharina II.

Alexander Nevski Klooster

Een andere bezienswaardigheid is het bekende Alexander Nevski Klooster dat deel uitmaakt van de vier lavra’s die zich in Oekraïne en Rusland bevinden. De lavra wordt beschouwd als de hoogste titel die men binnen de orthodoxe kerk kan verkrijgen. Naast de meest significante kerk van Sint-Petersburg bevinden zich binnen de kloostermuren de graven van componisten en dichters die in Rusland een belangrijke invloed hebben gehad. Hier vind je namen als Dostojevski en Tjaikovsky terug. Behalve cultuur kan je ook de lekkere geur van versgebakken brood opsnuiven in het Alexander Nevski Klooster. Een kleine bakkerij maakt deel uit van het klooster en zorgt ervoor dat bezoekers met een gevulde maag weer naar buiten gaan.

Petrus- en Paulusvestiging

De geboorte van Sint Petersburg wordt gekenmerkt door de indrukwekkende Petrus- en Paulusvestiging. Dit fort werd in slechts één jaar tijd opgetrokken als verdedigingsvestiging tegen Zweden. Doordat de oorlog echter al begonnen was voor het fort klaar was, werd het nooit voor dit doel gebruikt. Menig vijand van de tsaren leerden het fort echter wel van nabij kennen nadat ze er werden opgesloten. Ook de eerste kerk die uit stenen in opgebouwd bevindt zich binnen het fort: de Petrus- en Pauluskathedraal. Opvallendste kenmerk aan de kerk is een 123 meter hoge gouden spits met bovenaan een engel.