Restaurants

Dat de ‘rode jaren’ achter de rug zijn is meer dan ooit te merken wanneer je uit eten gaat in Sint Petersburg. Hoewel het aanbod nog steeds schaarser is dan in de meeste grote steden, zien er elke dag nieuwe eetgelegenheden het levenslicht en wordt het aanbod gestadig groter. De Rus houdt van vlees en een gevarieerde keuken en deze trend zet zich door in de restaurants die de typisch Russische keuken serveren. Wie het bij vegetarisch houdt, zal iets minder snel zijn gading vinden, maar kan altijd terecht in de Armeense zaken die in sint Petersburg te vinden zijn.

Russisch eten

Wil je echt Russisch eten, dan zijn het vooral de kleine gelegenheden die je zullen kunnen bekoren. De dure restaurants zijn voor het overgrote deel gericht op een internationaal publiek en bieden dan ook vaak enkel de Europese keuken aan. Ideaal wanneer je niet te vinden bent voor de vele Russische vleesgerechten, maar de authentieke keuken proef je hier niet.

Veel ingrediënten

In de vele kleinere restaurants echter krijg je de smaak van de echte Russische keuken vast te pakken. Opvallend is de enorme variatie aan ingrediënten die gebruikt worden. Dit is het resultaat van de vele jaren van oorlog en de verschillende nationaliteiten die zo samen Rusland hebben gevormd. De eyecatcher bij uitstek is de Russische soep. Russen zijn gek op soep en er is geen restaurant te vinden waar er geen ruime keuze bestaat op dit gebied. Daarnaast maken ook zure room, bieten, komkommer of dille bijna in ieder restaurant deel uit van de kaart.

Russische gerechten

Enkele typische gerechten zijn de Zakoeski en de Blini’s. Blini’s zijn kleine pannenkoeken die je in heel Rusland kan terugvinden. Ze worden zowel koud als warm gegeten en vormen een prima tussendoortje. Zakoeski zijn de hapjes die voorgaand aan het hoofdgerecht worden gegeten. Deze hartige gerechtjes zullen je zeker bekoren.